Este cea mai importantă masă a zilei! Deşi este numită "micul" acesta trebuie să fie cea mai bogată masă a zilei.
Un citat spunea: "Dimineaţa mănâncă ca un rege, la prânz ca un om normal şi seara ca un cerşetor". Cred că acest citat spune totul!
Micul dejun e atât de important în viaţa noastră deoarere ne oferă energia necesară pentru a ne începe activităţile cotidiene, necesare funcţiilor organismului. Micul dejun face parte dintr-un stil de viaţă sănătos.
*consumul a 3 mese principale: mic dejun, prânz, cina precum şi a gustările (care nu sunt obligatorii zilnic, dar fac bine organismului - e un imbold în plus de a funcţiona în parametrii optimi)
*somnul (este atât de important în viaţa noastră) Orele de somn ar trebui respectate şi ele, de preferat să dormim între orele 22-2 (Acesta e somnul cel mai important - despre asta într-o postare viitoare)
*control medical regulat (trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, să ne efectuăm periodic analizele medicale, consultul medical specializat e foarte important, chiar dacă mulţi dintre noi nu suntem conştienţi de asta.
*vizita la stomatolog ( deoarece digestia începe odatâ cu masticaţia alimentelor)
Eu merg pe principiul mai bine să previn, decât să tratez, sau dacă e de tratat să fie tratată din faza incipientă.
- *gândire pozitivă
- *evitarea fumatului, alcoolului
- *consumul de lichide (apa, ceaiuri) e important să ne hidratam organismul
- *consumul de fructe şi legume zilnic
- *plimbarile în aer liber
Acum să vedem cum trebuie să fie micul dejun!
Între 300-400-600 de kcal:) în funcţie de necesarul zilnic de calorii.
Ce putem consuma?
Cereale, legume, lactate, proteine!
Să vedem câteva exemple:
*celebra masa formată din iaurt/lapte şi cereale plus sau minus fructe fie uscate sau crude, eu mai adaug cacao (iaurt degresat sau semi degresat şi cereale integrale (fără zahăr de preferabil tarate, fulgi, musli- despre diferenţa dintre cereale integrale şi cereale rafinate într-un post următor)
*omleta cu piept de pui, roşii, ceapă, ardei (bine toate sunt optionale- în funcţie de preferinţele fiecăruia)
*brioşele, tarte, plăcintele făcute de dinainte în casă (cu fructe, legume, branzica- plăcinta cu varză, cu brânză, cu dovlecel. Etc)
*clătite (o variantă mai light, fără atât de mult zahăr, fără multă nuttela, ciocolată, îngheţată etc)
Cred că aţi observat cum sunt aranjate mesele, nu? Este important să avem la mesele principale din toate categoriile de alimente, să avem atât proteine (Carne, lapte, ouă, iaurt) cât şi glucide (Cereale integrale, legume) cât şi lipide (se găsesc în uleiuri, carne, lactate)
Cum spuneam cel mai important e să avem echilibru în tot ceea ce facem.
With Love, Lu`.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu