Ce este detoxifierea ?
Evident este o curatare
de toxine.
Ce sunt toxinele? si
cum ajung ele in organism?
Toxinele sunt substante care
afecteaza buna functionare a organismului. Ele se gasesc in mancare, in
apa, haine, in casa in care locuim, in aer etc.
In functie de sursa
de provenienta exista doua tipuri de toxine:
1.
Exotoxinele, care ajung in organism din exterior, datorita
alimentatiei, aerului respirat, expunerii la radiatii, la zgomot, etc.
2.
Endotoxinele, produse de organismul uman, care apar in urma
unor dereglari hormonale, boli sau traume emotionale.
Cum se realizeaza
detoxifierea?
Se realizeaza cu ajutorul
ceaiurilor, alimentatiei, aromaterapiei, sportului, tehnicilor de respirat,
yoga, meditatiei si altor terapii. Scopul principal este de a determina
organismul sa se „vindece” singur si de a restabili capacitatile sale de
autovindecare.
Organismul uman are
metode proprii de „curatare” si eliminare a toxinelor, dar de multe ori aceste
functii sunt alterate de stilul de viata sedentar, cu obiceiuri culinare mai
putin sanatoase la care se adauga stresul cotidian si poluarea.
Etape in detoxifiere
1) scoatem din
alimentatie : mancarea pregatita prin prajire, fast-food-ul, semipreparatele,
dulciurile, sucurile din comert, produsele de patiserie, margarina, mezeluri,
sosuri din comert, chipsuri.
2) incercam sa
consumam macar 7 zile dimineata pe stomacul gol un suc sau salate din fructe si
legume
3) consumam zilnic 2-3
cani de ceai
4) respectam cele 3
mese si 2 gustari
5) facem minim 30-40
de min de plimbare
6) evitam stresul
7) suntem pozitivi
Ce putem
folosi la obtinerea sucului/salatei?
Mere, morcovi, sfecla,
ridichi, varza, telina, portocale, kiwi, patrunjel, ghimbir, lamaie, grefruit,
rosii, ananas, castravete, spanac etc (in ce combinatii va plac)
Preferatele
mele sunt urmatoarele :
- 2 mere mici, o bucata
de telina (aprox 50 gr), o bucata de sfecla cam 40 gr, si 1-2 morcovi in
functie de marimea lor
- 1 mar, o bucata din
varza, o bucatica de telina, una de sfecla si 1-2 morcovi.
-o portcoala, un
mar, un morcov si o bucata de sfecla.
- spanac, morcov, mar,
kiwi
De cativa ani in fiecare
primavara cumpar spanac si incep o cura de detoxifiere pentru cel putin o
saptamana. In fiecare dimineata consum un pahar de suc in care pun spanac
(maxim o mana de spanac in prima zi deoarece are un gust pamantiu, la fel si cu
sfecla, pun o bucata mica pana ma obisnuiesc cu gustul- cresc cantitatea
treptat)
Recomandari
pe parcursul zilei
La
pranz si cina puteti consuma:
Salate de legume (morcov,
telina, sfecla, varza, salata, spanac, lamaie, rosii, castraveti, ardei,
lamaie, masline, ceapa, porumb ) fie cu fasole, linte, avocado, naut, ciuperci,
mazare fie cu carne la gratar, fiarta sau la cuptor (fara sa fie prajita), ou
fiert, branza fara multa sare, sau tofu ,ciorba de legume
La salate se poate adauga
sos de lamaie, putin ulei si verdeata sau sos de iaurt cu usturoi si verdeata,
putina lamaie , se mai pot adauga seminte sau nuci.
La gustare puteti consuma
un iaurt mic sau un pumn de nuci sau un fruct de 2 ori pe saptamana puteti
consuma la masa de pranz (orez cu legume sau cartofi fierti cu salata)
Ceaiuri recomandate
Ceaiurile recomandate sunt urmatoarele: verde, de soc, de papadie, de urzica, de armurariu, de anghinare, de ghimbir etc.
with love, Lu`
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu