- Florile au efect diuretic, laxativ, antiinflamator şi au proprietăţi antivirale şi antiseptice, în timp ce fructele au excelente proprietăţi antioxidante.
- Numai florile şi fructele de soc pot fi folosite pentru uz intern. Frunzele si ramurile socului sunt otravitoare pentru consum.
Beneficiile utilizării interne a socului, sub forma de infuzie (ceai) sunt :
- pentru tratarea gripei, răcelii, sinuzitelor, stărilor febrile (reduce febra), probleme ale căilor respiratorii superioare, precum şi a febrei fânului;
- au efect analgezic dar au şi proprietăţi laxative (eficiente în constipaţie) şi diaforetice (provoaca transpiratie);
- benefic în afecţiunile reumatice şi în artrita;
- sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul şi ajută la manţinerea sub control a tumorilor benigne.
- pot distruge eficient viermii intestinali;
- remediu natural în lupta cu obezitatea datorită proprietătilor laxative şi diuretice, ajutând la detoxifierea organismului şi la eliminarea excesului de apă din organism;
- creşte secreţia glandelor mamare;
- –stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii, stimulează circulaţia.
- Indicatii pentru uzul extern al compreselor cu ceai de soc
- frunzele şi scoarţa de soc sunt folosite pentru a trata arsurile minore şi degerăturile;
- florile sunt folosite pentru ochii inflamţi, pentru pielea iritată şi inflamată, furuncule, eczeeme, urticarii, leziuni sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale
Mod de preparare
- Infuzia. Modul clasic de preparare a infuziei din flori de soc este următorul: adăugaţi o lingură de flori in 250 de apă fierbinte. Păstraţi vasul acoperit timp de aproximativ 5 minute. Filtraţi şi îndulciţi cu miere (dacă doriţi). În mod regulat se beau 3 căni de ceai de soc pe zi, după fiecare masă. În cazul în care aveţi gripă sau răceală se pot bea până la 6-8 căni cu ceai de soc pe zi, dar numai timp de câteva zile.
- Decoctul din flori de soc este obţinut prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă timp de 3 minute.
Nu consumati continuu ceai de soc. Folosiţi-l maxim 10 zile cu 5 zile pauză.
Când folositi remedii din plante, trebuie să fiţi conştienţi că acestea pot fi extrem de puternice, şi puteti avea reacţii adverse. Dacă apar reacţii adverse cum sunt intoxicaţii, vomă, iritaţii ale gâtului, arsuri stomacale, dificultăţi respiratorii sau convulsii, opriţi imediat folosirea remediilor din plante şi consultaţi medicul dumneavoastră.
With love, Lu`
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu